fbpx Apple Mail | Uniwersytet Gdański - University of Gdańsk

Jesteś tutaj

Apple Mail

Konfiguracja programu pocztowego Apple Mail

Instrukcja zawiera opis konfiguracji protokołu IMAP - jeśli korzystają Państwo z protokołu POP3 należy wprowadzić adres serwera poczty przychodzącej pop3.ug.edu.pl i port 995

  1. Po pierwszym uruchomieniu programu pojawia się okno Wybierz konto do dodania (poczta)... - zaznaczamy opcję „Dodaj inne konto pocztowe” i klikamy Dalej.

    test

     
  2. W oknie Dodaj konto Mail wpisujemy swoje imię i nazwisko, adres e-mail oraz hasło i klikamy Utwórz.

    test

     
  3. Pojawi się komunikat „Konto musi zostać skonfigurowane ręcznie”. Klikamy Dalej.

    test

     
  4. W oknie Informacje o serwerze poczty przychodzącej w polu Typ konta: zaznaczamy IMAP, wpisujemy Serwer pocztowy: imap.ug.edu.pl, swoją nazwę użytkownika oraz hasło i klikamy Dalej.

    test

     
  5. W oknie Informacje o serwerze poczty wychodzącej wpisujemy Serwer SMTP: smtp.ug.edu.pl, swoją nazwę użytkownika oraz hasło i klikamy Utwórz.

    test

     
  6. Konto zostało utworzone, ale należy jeszcze poprawić i uzupełnić jego konfigurację.
    W tym celu wybieramy z menu Mail opcję Preferencje..., a następnie przechodzimy do zakładki Konta.

    test

     
  7. W polu „Serwer poczty przychodzącej (SMTP):” rozwijamy listę i wybieramy opcję Edycja listy serwerów SMTP...

    test

     
  8. Przechodzimy do zakładki „Zaawansowane” i ustawiamy: Port 587, zaznaczamy Używaj SSL. W polu Uwierzytelnianie ustawiamy Hasło oraz, jeśli brakuje, wpisujemy swoją nazwę użytkownika i hasło, po czym klikamy OK.

    test

     
  9. W oknie Konta przechodzimy do zakładki „Zaawansowane”. W polu „Port:” wpisujemy 993, zaznaczamy Używaj SSL, a w polu Uwierzytelnianie ustawiamy Hasło i zamykamy okno.

    test

     
  10. Pojawi się komunikat Czy zachować zmiany na koncie IMAP... - klikamy Zachowaj.

    test


     
Treść ostatnio zmodyfikowana przez: Karol Jarmakiewicz
Treść wprowadzona przez: Karol Jarmakiewicz
Ostatnia modyfikacja: 
piątek, 19 czerwca 2015 roku, 8:38