Niedrogie, naturalne produkty od lokalnych producentów będzie można zakupić w czasie uroczystego otwarcia nowego gdyńskiego Bazaru Bo Ze Wsi, na terenie Pomorskiego Parku Naukowo Technologicznego w Gdyni. Wielkie otwarcie już w czwartek, 1 maja 2014 roku w godz. 14.00-19.00. To kolejny, po sukcesie bazaru w Gdańsku Oliwie, projekt studentów Uniwersytetu Gdańskiego z Koła Naukowego UG Strateg, tym razem realizowany we współpracy z Pomorskim Parkiem Naukowo Technologicznym w Gdyni.
Dzięki ogromnej popularności, jaką cieszy się Bazar Bo Ze Wsi w Gdańsku Oliwie, studenci Uniwersytetu Gdańskiego z Koła Naukowego Strateg postanowili stworzyć drugi Bazar, tym razem zlokalizowany na terenie Pomorskiego Parku Naukowo Technologicznego w Gdyni (w jego starszej części) przy Al. Zwycięstwa 96/98. Bazar Bo Ze Wsi w Gdyni będzie odbywał się w każdy czwartek w godz. 14.00 – 19.00. Będzie można tam kupić warzywa, owoce, wędliny, miody, zioła, przyprawy, kozie sery oraz inne produkty oferowane przez wystawców z województwa pomorskiego. Brak pośredników pozwoli rolnikom oraz wystawcom w bezpośredni sposób promować swoje wyroby, a klienci będą mieli okazję kupić świeże produkty od lokalnych rolników i wystawców. Bazary Bo Ze Wsi odbywają się w godzinach popołudniowych, aby dać szansę także osobom pracującym.
1 maja 2014 roku, w dniu otwarcia Bazaru Bo Ze Wsi w Gdyni, organizatorzy przygotowali wiele atrakcji: będzie można pozyskać ciekawe informacje na temat sadzenia i pielęgnacji warzyw, a dzieci będą mogły pobawić się z animatorami kultury, będą także ciekawe konkursy z atrakcyjnymi nagrodami od wystawców.
- Dzięki ogromnemu zainteresowaniu oraz sugestiom ze strony klientów odwiedzających Bazar Bo Ze Wsi w Gdańsku Oliwie postanowiliśmy dać możliwość dostępu do nisko przetworzonej żywności również mieszkańcom Gdyni. Bardzo długo szukaliśmy odpowiedniego miejsca, w którym moglibyśmy otworzyć drugi bazar. Najlepszy okazał się Pomorski Park Naukowo Technologiczny. Mamy nadzieję, że mieszkańcy Gdyni przyjmą naszą inicjatywę tak samo życzliwie, jak mieszkańcy Gdańska, którzy po roku działalności Bazaru Bo Ze Wsi, nie wyobrażają sobie innego miejsca do zakupów niskoprzetworzonej żywności prosto od rolników – mówi Jakub Pszczoła z Koła Naukowego Strateg.
Więcej: facebook.com/bozewsi
dr Beata Czechowska-Derkacz
rzecznik prasowy Uniwersytetu Gdańskiego